HOME FORUM DOWNLOADS ARCHIEF LINKS CONTACT

VPN F.A.Q.

Welk VPN protocol moet / kan ik gebruiken?

Alle VPN-protocollen hebben vrijwel dezelfde functie: ze versleutelen al uw verkeer en verbergen u achter de servers. Afhankelijk van je doeleinden zijn sommige protocollen echter beter dan andere. Hieronder een korte vergelijking van de belangrijkste eigenschappen van VPN-protocollen:

Protocol Snelheid Versleuteling & Veilig browsen Stabiliteit Mediastreaming (Torrent) Downloaden Compatibel met
PPTP Snel Matig Medium Goed Goed Meeste OS en apparaten
L2TP / IPSec Snel Medium Goed Goed Goed Meeste OS en apparaten
IKEv2 / IPSec Snel Goed Goed Goed Goed Meeste OS en apparaten
OpenVPN TCP Medium Goed Goed Medium Goed Meeste OS en apparaten
OpenVPN UDP Snel Goed Medium Goed Goed Meeste OS en apparaten
SSTP Medium Goed Medium Medium Goed Windows
SoftEther Snel Goed Goed Goed Goed Windows

Houd er ook rekening mee dat niet alle protocollen voor alle gebruikers werken. Dit kan worden beïnvloed door uw internetprovider en andere factoren. Als een protocol niet aan je behoeften voldoet, moet je gewoon een ander protocol proberen.

Wat is een DNS leak?

DNS Leak oftewel een DNS lek is een bekend beveiligingslek welke zich niet beperkt tot de Microsoft Windows Besturingssystemen, ook de Mac en Linux gebruikers hebben hier mee te maken!  Het gebeurt als je verbinding met een VPN hebt en de DNS aanvraag wordt niet bij je VPN provider gedaan maar via een andere partij (je ISP) die je in gebruik hebt. Dus simpel gezegd betekent  een DNS Leak dat je echte IP-adres in de openbaarheid is, zelfs wanneer je een VPN-service gebruikt en achter krachtige coderingsstandaarden zit. Het geeft een vals gevoel van zekerheid als je hier geen rekening mee houd!

 

En dat is nu net wat je niet wilt als VPN gebruiker!

Wat is dan DNS precies en hoe werkt het?

Een Domain Name Server afgekort tot DNS server is eigenlijk simpel gezegd  het telefoonboek voor het internet. Het koppelt nummers aan namen. Een website bestaat uit een domeinnaam en een IP adres. Je typt in je browser een domeinnaam en deze word naar de DNS server gestuurd, de DNS server stuurt het retour naar je browser als IP adres en vervolgens kan de website bezocht worden.  
Elke ISP heeft zijn eigen DNS-servers en deze servers worden regelmatig bijgewerkt zodat  nieuwe adressen en domeinnamen kunnen worden toegevoegd of bijgewerkt.

Maar dit betekent ook dat de bezochte DNS servers exact weten wat jij online allemaal doet, welke websites je bezoekt en wat je download.

En hoe voorkom ik dan een DNS lek?

Een van de eenvoudigste oplossingen om een ​​DNS-lek te voorkomen, is om je computer een statisch IP-adres toe te wijzen. En de aller makkelijkste oplossing is als je een VPN provider gaat uitzoeken kijken of deze een zogenaamde  DNS lek beveiliging in de software heeft ingebouwd.
CactusVPN heeft in ieder geval in zijn App een DNS leak protection ingebouwd. Zorg dat je deze aangevinkt hebt staan.

 

Met andere vragen of opmerkingen kun je altijd in het forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Menu CactusVPN

Er zijn 17 bezoekers online