µTorrent handleiding

µTorrent configureren

utorrentmenu Menu µTorrent

Als je µTorrent voor de eerste keer opstart krijg je onderstaand scherm.

 µTorrent configureren

Klik op opties en vervolgens op voorkeuren of druk gelijktijdig op de Ctrl en P toets om naar het configuratie menu te gaan.

uTorrent instellen, tabblad algemeen

Het tabblad algemeen. Je kunt hier de taal die µTorrent gebruikt wijzigen. Als je deze veranderd moet je µTorrent wel even opnieuw opstarten om deze wijzigingen door te voeren. Een vinkje bij associatie bij opstarten controleren zorgt ervoor dat µTorrent automatisch start als je een torrent bestand wilt openen
Een vinkje bij betaversie's installeren zorgt ervoor dat je altijd de nieuwste versie hebt waar ook nog wel eens een foutje in kan zitten. Wil je dat niet en alleen met de laatst uitgekomen stabiele versie werken haal je het vinkje hier weg.
Een vinkje bij stand-by voorkomen zorgt ervoor dat Windows in ieder geval niet in de stand-by modus terechtkomt en je download in ieder geval blijft doorlopen. Dan even op toepassen drukken.

Instellen uTorrent, tabblad mappen

Op het tabblad mappen geef je op waar je je downloads en torrent bestanden en dergelijke opgeslagen wilt hebben. Weer op toepassen drukken als je klaar bent.

Instellen uTorrent, tabblad verbinding

Op het tabblad verbindingen geven we een poort op voor inkomende verbindingen. Het moet een poort tussen de 20000 en 50000 zijn. In dit geval gebruiken we poort 25000, haal eventueel het vinkje voor altijd willekeurige poort kiezen weg. Als je achter een router zit of in een netwerk met meerdere computers heb je een statisch ip adres nodig. Ook moet je de poort die je hier opgeeft forwarden (openzetten)in je router. Even op toepassen drukken.

Instellen uTorrent, tabblad bandbreedte

Op het tabblad bandbreedte stellen we de maximale upload snelheid in. Geef hier een getal op wat ligt tussen de 70% en 80% van je maximale upload snelheid. Het is verstandig, zeker als je net begint om de maximale download snelheid ook in te stellen. Houd hem dan in de buurt van je upload snelheid.
Dit is enkel en alleen om je ratio goed te houden.
Je kunt deze gegevens later altijd nog veranderen, het is ook een beetje zoeken welke snelheden bij jou het beste tot hun recht komen. Klik op toepassen. Als je geen idee hebt wat je in moet vullen laat je het even leeg en gebruik je later de gegevens van de snelheidstest.

Instellen uTorrent, tabblad BitTorrent

Sommige ISP vinden het niet zo fijn en verminderen de bandbreedte bij P2P activiteiten. Schakel daarom op het tabblad BitTorrent bij de optie protocol versleuteling deze in en zorg dat het vinkje bij inkomende legacy-verbindingen aan is. Weer op toepassen drukken.

utorrent, tabblad transfer cap

Nieuw in µTorrent is het tabblad datalimiet. Handig voor degene die een beperkte hoeveelheid dataverkeer in een bepaalde periode mogen of kunnen genereren.
Als dat voor jou van toepassing zet je een vinkje bij snelheidsbeperking inschakelen en geef de hoeveelheid bandbreedte en de periode op.

Instellen uTorrent, tabbald wachtrij

Als laatste gaan we naar het tabblad wachtrij en hier stellen we de upload verhouding in. Let op, dit is een belangrijke instelling die je ratio gaat bepalen bij de torrent sites waar je je moet registreren en die er tevens voor zorgt dat je niet gaat over seeden. Je moet minimaal 1 op 1 seeden dus we stellen de verhouding in op 110%. Dat wil dus zeggen dat je bij een bestand van 1mb 1,1mb upload. Zet ook even een vinkje bij beperk uploadsnelheid tot (kB/s) en vul daar 0 in. Dan stopt het seeden als je de ingestelde upload verhouding hebt bereikt. Druk voor de laatste keer op toepassen, vervolgens op ok en sluit µTorrent af. De volgende stap is het openen van een poort voor µ Torrent.

Of je gebruik het onderstaande menu om de overige pagina's van deze handleiding te bekijken.

utorrentmenu Menu µTorrent