Er zijn 23 bezoekers online

Config File Editor op Synology NAS

Wat is de Config File Editor?

Config File Editor is een programma waarmee je configuratiebestanden op je DiskStation kunt bewerken zonder dat je opdrachtregel VI hoeft te leren of bestanden van en naar je DiskStation hoeft te verplaatsen. Als het voor het eerst wordt gestart, worden bestaande configuratiebestanden als back-up gekopieerd. Daarom, als je een configuratiebestand verknoeid hebt, kun je altijd op de 'originele' knop drukken om de eerste back-up terug te krijgen.

Het is ook mogelijk om het configuratiebestand van dit programma zelf te bewerken. Door dit te doen, kunt u uw eigen tekst / configfiles aan dit programma toevoegen. Houd er rekening mee dat het wijzigen van configuratiebestanden een risicovolle onderneming kan zijn. In het ergste geval zou je jouw DiskSation onbereikbaar kunnen maken, wat je hoogstwaarschijnlijk dan ook niet zelf op zou kunnen lossen!

Config File Editor installeren en gebruiken op de NAS

Wil je een pakket op je NAS installeren en krijg je als het moet straten de volgende foutmelden: "Kon de pakket service niet uitvoeren".
Zoals eerder gezegd er zijn een aantal third party pakketten die niet willen starten i.v.m. de wijzigingen in de rechten structuur van DSM 6. Aangezien dit nu al meer dan een hele tijd het geval is heb je dus (nood) oplossingen om bepaalde programma's toch aan de praat te krijgen. NZBGet is er daar bijvoorbeeld 1 van. Nu kun je voor sommige programma's wel een gebruiker aanmaken als oplossing maar dan heb je straks een waslijst aan gebruikers. Daarzit ook niemand op te wachten. Met Config File Editor maken we een aanpassing aan het config bestand "sudoers" op onze NAS

En nee, dit hebben we niet zelf verzonnen maar is een combinatie van de oplossingen die we in de diverse fora's tegen zijn gekomen. Onderstaand stappenplan is bedoeld voor mensen die niets met Putty, Linux of wat dan ook hebben! En LET OP, het is je eigen verantwoordelijkheid om dit te volgen. Een foutje is zo gemaakt en dan zou je NAS zomaar onbruikbaar kunnen zijn.


Om dit uit te kunnen voeren hebben we Config File Editor op onze NAS nodig en WinSCP op onze pc om daarna het start-stop script van het betreffende pakket te kunnen wijzigen. Download deze dus allebei als je dit wilt gaan doen.

NZBGet installeren

We gaan dan weer naar het Package Center via de snelkoppeling op het bureaublad, even dubbelklikken op het icoon.

handmatig installeren vanuit het package center

LET OP, Config File Editor heeft Perl nodig, dit is een object georiënteerde programmeertaal! Installeer deze dus eerst vanuit het Package Center. Je vind deze onder de tab "Developers Tools".

We hebben Config Editor al eerder gedownload naar onze pc, daarom kiezen we nu voor "Handmatig installeren".

NZBGet installeren, basis configuration

Met de knop "Bladeren" gaan we naar het Config File Editor bestand op onze pc toe en selecteren deze. Scrol op even omlaag en gebruik de "Volgende" knop om verder te gaan.

Config file Editor installeren, instellingen bevestigen

En als laatste moeten we onze instellingen bevestigen. Controleer even of er een vinkje staat bij "voer het uit na installatie" en als dat het geval is druk je op de "Toepassen" knop.

Vervolgens start je Config File Editor met de nieuwe snelkoppeling op!

Config File Edit, config bestand openen

Ga naar het selectieveld en selecteer het bestand "Config File Editor".

Config File Editor bestand aanpassen

Onderaan het bestand voegen we " /etc/sudoers,sudoers " als volgende regel toe. Daarna even op de "Save" knop drukken om de toevoeging op te slaan en sluit het programma dan af. Start het dan weer op en controleer even of je wijziging ook daadwerkelijk is opgeslagen. Anders moet je het nogmaals doen. Wijzigingen opgeslagen, sluit Config File Editor weer af.

Config File Editor herstarten

Dan gaan we weer naar het Package Center, selecteer Config File Editor en herstart het programma op bovenstaande wijze. Na het herstarten openen we het programma nogmaals.

Config File Edit, file Sudoers bewerken

Dan nu naar het bestand "Sudoers", hier voegen we de volgende regel aan het bestand toe: " admin ALL = NOPASSWD: ALL "

Sla de wijziging weer op met de "Save" knop en sluit het programma af. Nogmaals starten om te zien of ook deze wijziging is opgeslagen en je hebt de benodigde aanpassingen met de Config File Editor gedaan.

Na elke update van het besturingssysteem [DSM] zul je deze aanpassing opnieuw moeten doen!

En nu kun je bijvoorbeeld met WinSCP de gebruiker in de start-stop scripts wijzigen zodat NZBGet, CouchPotato, Headphones of SickRage daarna wel gewoon op kan starten op je synology NAS met DSM 6. Succes ermee en met vragen of opmerkingen kun je in het forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Opmerkingen (1)

Gravatar
Nieuw
Patrickzegt...

Hallo, ik heb het pakket met succes geïnstalleerd in DSM, maar ik kan het bestand "config file editor" helemaal niet vinden in de lijst nadat ik het pakket visa de shortcut heb geopend in DSM ?!?!

Voeg commentaar toe

* Verplichte informatie
1000
Captcha Image

Zoeken op Snelrennen


NewsXS banner