Config File Editor op Synology NAS

Wat is de Config File Editor?


Config File Editor is een programma waarmee je configuratiebestanden op je DiskStation kunt bewerken zonder dat je kennis van Linux nodig hebt of opdrachtregel commando's hoeft te kennen. Ook kan je er bestanden van en naar je DiskStation mee verplaatsen. Als het voor het eerst wordt gestart, worden bestaande configuratiebestanden als back-up gekopieerd. Daarom, als je een configuratiebestand verknoeid hebt, kun je altijd op de 'originele' knop drukken om de eerste back-up terug te krijgen.

Het is ook mogelijk om het configuratiebestand van dit programma zelf te bewerken. Door dit te doen, kun je jouw eigen tekst / configfiles aan dit programma toevoegen. Houd er rekening mee dat het wijzigen van configuratiebestanden een risicovolle onderneming kan zijn. In het ergste geval zou je jouw DiskSation onbereikbaar kunnen maken, wat je hoogstwaarschijnlijk dan ook niet zelf op zou kunnen lossen!

Waarom Config File Editor installeren op de NAS

Wij gaan de Config File Editor op onze NAS instaleren omdat wij met WinSCP root toegang tot onze NAS willen krijgen om configuratie bestanden aan te passen en aan te maken om de zogenaamde 3rd party applicaties die net niet doen wat je wil met wat tips en trucs wel aan de gang te krijgen! Maar omdat te kunnen doen je dien je dus wel root toegang via WinSCP te hebben. Waarom WinSCP dan en niet bijvoorbeeld Putty? Omdat de meeste gebruikers onder ons bekend zijn met Windows PC's en geen of weinig kennis hebben van Linux en opdrachtregel commando's.

En nee, dit hebben we niet zelf verzonnen maar is een combinatie van de oplossingen die we in de diverse fora's tegen zijn gekomen. Onderstaand stappenplan is bedoeld voor mensen die niets met Putty, Linux of wat dan ook hebben! En LET OP, het is je eigen verantwoordelijkheid om dit te volgen. Een foutje is zo gemaakt en dan zou je NAS zomaar onbruikbaar kunnen zijn.


Om dit uit te kunnen voeren hebben we Config File Editor op onze NAS nodig en WinSCP op onze pc om daarmee de benodige aanpassingen te kunnen maken. Download deze dus allebei, bijvoorbeeld uit ons forum als je dit wilt gaan doen.

NZBGet installeren

Open het "Package Center" via de snelkoppeling op het bureaublad door te dubbelklikken op het icoon.

handmatig installeren vanuit het package center

LET OP, Config File Editor heeft Perl nodig, dit is een object georiënteerde programmeertaal! Installeer deze dus eerst als je dat nog niet gedaan hebt vanuit het Package Center. Je vind deze onder de tab "Developers Tools".

Omdat de Config File Editor niet in de pakketbronnen zit die we eerder hebben toegevoegd aan het "Package Center" We hebben ConfigFileEditor-noarch-14.spk via de link gedownload en opgeslagen op onze PC. We gaan de Config File Editor daarom "Handmatig installeren".

NZBGet installeren, basis configuration

Met de knop "Bladeren" gaan we naar het ConfigFileEditor-noarch-14.spk bestand op onze PC toe en selecteren deze. Scrol op even omlaag en gebruik de "Volgende" knop om verder te gaan.

Config file Editor installeren, instellingen bevestigen

En als laatste moeten we onze instellingen bevestigen. Controleer even of er een vinkje staat bij "Voer het uit na installatie" en als dat het geval is druk je op de "Toepassen" knop.

Vervolgens start je Config File Editor met de nieuwe snelkoppeling op!

Config File Edit, config bestand openen

Dan gaan we naar het selectieveld en selecteren het bestand "Config File Editor".

Config File Editor bestand aanpassen

Onderaan het bestand voegen we "/etc/sudoers.d/prive,sudoers-prive" als volgende regel toe. Daarna even op de "Save" knop drukken om de toevoeging op te slaan en sluit het programma dan af. Start het dan weer op en controleer even of je wijziging ook daadwerkelijk is opgeslagen. Anders moet je het nogmaals doen. Wijzigingen opgeslagen, sluit Config File Editor weer af.

Config File Editor herstarten

Dan gaan we weer naar het Package Center, selecteer Config File Editor en herstart het programma op bovenstaande wijze. Na het herstarten openen we het programma nogmaals.

Config File Edit, file Sudoers bewerken

Dan selecteren we nu het bestand "sudoers-prive". Druk hier als eerste op de "Original" knop. Dit zorgt ervoor dat dit nieuwe bestand word aangemaakt. Dan voegen we de volgende regel aan het bestand toe: " admin ALL = NOPASSWD: ALL "

Sla de wijziging weer op met de "Save" knop en sluit het programma af. Nogmaals starten om te zien of ook deze wijziging is opgeslagen en je hebt de benodigde aanpassingen met de Config File Editor gedaan.

De volgende stap is het installeren van WinSCP en zorgen dat we de benodigde toegang tot onze NAS krijgen.

Succes met de Config File Editor, met vragen, opmerkingen of problemen kun je in het forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
Hoeveel is 1 + 2 + 3?

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.