Mp3tag v2.89a handleiding

Mp3tag, wat is het en wat kan ik ermee?


Wie kent het niet, je hebt een aanzienlijke MP3 verzameling opgebouwd. Hier en daar eens wat gedownload, je eigen cd verzameling ge-ript en zo staan er ik weet niet hoeveel MP3tjes met verschillend opgebouwde bestandsnamen verspreid op je computer.
Je wilt het al tijden beter gaan organiseren maar om de namen van al die MP3 bestanden handmatig te gaan veranderen is niet echt een uitdaging voor je.
Om nog maar niet te spreken over het aanpassen van de zogenaamde ID3 tag.

Wat is een ID3 tag?

id3 tag

Een ID3-tag is eigenlijk een digitaal label wat aan het audio bestand word toegevoegd en waarin verschillende eigenschappen over het audio bestand staan opgeslagen, zoals bijvoorbeeld artiest, album, genre, afbeelding en speelduur.

Deze ID3 tags zie je ook weer terug als je een MP3 afspeelt in je mediaspeler. Deze tags zijn ook handig om je mp3's makkelijk te kunnen ordenen en om de bestand naam aan te kunnen passen zoals je later zal zien.

Het is alleen nogal een verschrikkelijk werk om de tags netjes bij te werken. En daar gebruiken we Mp3tag voor. Het is het beste programma in zijn soort om deze vervelende klusjes uit te voeren. Je kunt er eenvoudig de bestandsnamen en de ID3 tags mee veranderen of aan elkaar koppelen. Ook een album cover is simpel toe te voegen en het programma is Nederlandstalig.

Stap 1 is echter iets waar geen enkel programma je mee kunt helpen maar wat je zelf moet doen. En er is ook geen enige juiste manier. Het begint simpelweg met de manier hoe en waar je de muziek opslaat. Wij hebben op een schijf de map muziek gemaakt. Vervolgens onderverdelen we de muziek in mappen voor verschillende artiesten en daarna weer per album. Hoe je dit gaat organiseren is geheel aan jouw, doe wat voor jouw het makkelijkst is of het prettigst werkt!

Mp3tag downloaden en installeren

Natuurlijk kun je de laatste versie van Mp3tag downloaden uit het download gedeelte in ons forum. Na het downloaden start je de installatie van Mp3tag door op het gedownloade Mp3tagv289asetup.exe te dubbelklikken.

Mp3tag installatie,  v2.89a installatiewizard

De Mp3tag installatiewizard die het programma zal installeren start op, we gaan verder met de "Volgende" knop.

Mp3tag installatie,  v2.89a licentieovereenkomst

Natuurlijk gaan we akkoord met de licentieovereenkomst, anders hadden we niet aan de installatie hoeven te beginnen. Even op de "Akkoord" knop drukken.

Mp3tag installatie,  v2.89a installation type

Hier kun je aangeven wat voor soort installatie van Mp3tag je wilt. Als je voor de portable versie kiest worden er geen regels aan het register toegevoegd en alle benodigde bestanden en data word in de programma map opgeslagen. Als je een keus gemaakt hebt vink je deze aan en dan weer door met de "Volgende" knop.

Mp3tag installatie,  v2.89a onderdelen kiezen

Zet even een vinkje bij Explorer Context Menu. Het zorgt ervoor dat in het ContextMenu van Windows verkenner een optie wordt toegevoegd om geselecteerde mappen of bestanden direct in Mp3tag te laden.

Het Explorer ContextMenu is het menu wat je ziet als je in Windows verkenner met de rechter muis knop op een bestand of map klikt.

Mp3tag installatie,  v2.89a installatie locatie kiezen

Standaard word Mp3tag geïnstalleerd in de map C:\Program Files (x86)\Mp3tag\, als jij het programma op een andere schijf of in een andere map wilt installeren kun je dat hier aanpassen. Dan weer verder met de "Volgende" knop.

Mp3tag installatie,  v2.89a startmenumap kiezen

Dan kun je hier de startmenumap kiezen als je dat zou willen Voor ons is het prima zo, als je nu op de "Installeren" knop drukt zal de installatie van Mp3tag starten.

Mp3tag, v2.89a installatie voltooid

En dan is de installatie voltooid. Mp3tag is nu op je computer geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Op de volgende pagina van deze handleiding gaan we de ID3 tags aanpassen van een complete cd die we in een map op onze harde schijf hebben staan. Met vragen en opmerkingen kun je altijd in ons forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
We hebben 56, 7 en 27, wat is de kleinste?

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.