Er zijn 17 bezoekers online

WinSCP voor de Synology NAS gebruiken

Wat is WinSCP

WinSCP is een Open Source grafische SFTP cliënt en FTP cliënt voor Windows. Het “verouderde” SCP protocol is ook ondersteund. De hoofdfunctie van het programma is het veilig kopiëren van bestanden tussen een lokale en een externe computer. WinSCP kan alle basishandelingen met bestanden aan, zoals downloaden en uploaden. Daarnaast kun je bestands- en mapnamen wijzigen, nieuwe mappen aanmaken, eigenschappen wijzigen van bestanden en mappen en kun je symbolische koppelingen (symlinks) en snelkoppelingen aanmaken. Een van de twee programma interfaces waaruit je kunt kiezen, maakt het mogelijk om zelfs bestanden op de lokale computer te beheren.

WinSCP en de verbinding met een externe computer

Met WinSCP is het mogelijk verbinding te maken met een SSH (Secure Shell)-server door middel van de SFTP (SSH File Transfer Protocol)- of SCP (Secure Copy Protocol)-services, hoofdzakelijk met UNIX-machines. Het is ook mogelijk om verbinding te maken met een FTP (File Transfer Protocol) server.
SFTP is een standaard onderdeel van het SSH-2-pakket. SCP is een standaard onderdeel van het SSH-1-pakket. Beide protocollen kunnen op de nieuwste SSH-versie uitgevoerd worden. WinSCP ondersteunt zowel SSH-1 als SSH-2.
Voor FTP is enkel de basis van FTP ondersteund. Veiligere alternatieven FTP> over TLSSSL zijn niet ondersteund. Ook gecomprimeerde transfers (Zlib) zijn niet ondersteund.

De mogelijkheden van WinSCP

 • Meertalig waaronder ook Nederlandstalig
 • Integratie met Windows (slepen&neerzetten, URL snelkoppelingen)
 • Alle bekende bewerkingen met bestanden
 • Ondersteuning voor SFTP en SCP protocollen over >SSH-1 en SSH-2 en het oude FTP protocol
 • Batch bestand scripting en opdrachtregel interface
 • Synchronisatie van mappen op diverse semi- of volautomatische manieren.
 • Geïntegreerde tekstbewerker
 • Ondersteuning voor SSH wachtwoord, toetsenbord-interactief, publieke sleutel en Kerberos (GSS) authenticatie
 • Integrates with Pageant (PuTTY authentication agent) for full support of public key authentication with SSH
 • Windows Explorer-achtige en Norton Commander-achtige interfaces.
 • Optioneel opslaan van sessie informatie.
 • Ondersteuning voor stand-alone gebruik door middel van een configuratiebestand in plaats van registeritems, geschikt voor handelingen van verwisselbare media (optioneel).

Als eerste moeten we SSH aanzetten op onze NAS

DSM, configuratie menu

Daarvoor moeten we weer in het configuratie menu van DSM zijn, dubbelklik op het icoon "Configuratiemenu".

In het configuratie menu gaan we direct naar het tabblad "Terminal en SNMP" en we zetten een vinkje bij "SSH-service inschakelen". Dan bevestigen met de "Toepassen" knop en we kunnen het configuratiescherm weer sluiten.

De installatie en configuratie van WinSCP

We gaan er dus van uit dat je Config File Editor op je NAS geïnstalleerd hebt en dat je moeten daarmee een configuratie bestand op je NAS gewijzigd hebt. Als dat niet het geval is moet je dat nu als eerste gaan doen. Daarna kun je pas met WinSCP aan de gang. Download WinSCP uit ons forum en installeer het programma daarna, dat zal verder voor niemand een probleem opleveren. Start vervolgens WinSCP op.

WinSCP, inloggen

We laten het hoofdvenster even buiten beschouwing, nu eerst het inlog scherm! LET OP: Gebruik hier dus een account met admin rechten!

Bestandsprotocol Selecteer hier SCP
Adres doelcomputer Het IP adres van je NAS, in ons geval dus 192.168.192.34
Poortnummer 22
Gebruikersnaam admin
Wachtwoord Het admin wachtwoord

Dan verder met de "Geavanceerd" knop.

WinSCP, geavanceerde instellingen

Op het tabblad geavanceerde instellingen gaan we direct naar het tabblad SCP en vullen achter Shell " sudo -i " in. Afsluiten met de "OK" knop.

WinSCP, sessie opslaan

Je kunt er dan voor kiezen om de inlog gegevens op te slaan zodat je ze bij een eventuele volgende keer niet opnieuw hoeft in te geven. Wij kiezen nu puur voor gemakzucht en slaan ook ons wachtwoord op. Het is al niet aanbevolen en al helemaal niet als meerdere personen van de pc gebruik maken.

WinSCP, startscherm

Als WinSCP dan verbinding heeft met je NAS zal het er ongeveer zo uitzien als hierboven. Het linker venster is onze eigen pc, rechts zie je de mappen structuur van je NAS. Door te dubbelklikken op een map ga je een niveau dieper.

Tot zover de voorbereiding van WinSCP. Mocht het nodig zijn om aanpassingen te maken voor bepaalde 3rd party applicaties zullen we dat is de desbetreffende handleidingen meenemen.

 

Met problemen, opmerkingen over deze handleiding of vragen kun je in het Forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Opmerkingen (4)

Gravatar
Nieuw
Smitje007zegt...

Vergeet niet SSH aan te zetten in de NAS. Dit staat onder kopje TERMINAL EN SNMP in het configuratie menu. Daarna kan je wel verbinding maken.

Gravatar
Nieuw
Diederickzegt...

Fout tijdens het overslaan van het opstartbericht. Uw shell is mogelijk niet compatibel met de toepassing (BASH wordt aangeraden).

Alle stappen zijn gevolgd maar inloggen lukt helaas niet.

Gravatar
Nieuw
Bartzegt...

Beste,

sudo su - ingegeven en ik blijf de melding: netwerkfout, toegang geweigerd krijgen. Heb op modem en Nas poort 22 gecontroleerd, en alles staat open. Ik snap het niet goed...

Gravatar
Reguleer
snelrennenzegt...

Je hebt wel in het configuratiescherm op je nas op het blad Terminal en SNMP een vinkje staan bij SSH service inschakelen?

Gravatar
Nieuw
Bartzegt...

Beste,

Poort 22 staat open, en ik heb elke stap gevolgd. Ik kan niet verbinden met mijn NAS via scp. Heb een DS214 play.

Gravatar
Reguleer
snelrennenzegt...

En als je achter shell sudo su - ingeeft?

Voeg commentaar toe

* Verplichte informatie
1000
Powered by Commentics

Zoeken op Snelrennen


NewsXS banner