Er zijn 15 bezoekers online

WinSCP voor de NAS gebruiken

Wat is WinSCP

WinSCP is een Open Source grafische SFTP cliënt en FTP cliënt voor Windows. Het “verouderde” SCP protocol is ook ondersteund. De hoofdfunctie van het programma is het veilig kopiëren van bestanden tussen een lokale en een externe computer. WinSCP kan alle basishandelingen met bestanden aan, zoals downloaden en uploaden. Daarnaast kun je bestands- en mapnamen wijzigen, nieuwe mappen aanmaken, eigenschappen wijzigen van bestanden en mappen en kun je symbolische koppelingen (symlinks) en snelkoppelingen aanmaken. Een van de twee programma interfaces waaruit je kunt kiezen, maakt het mogelijk om zelfs bestanden op de lokale computer te beheren.

WinSCP en de verbinding met een externe computer

Met WinSCP is het mogelijk verbinding te maken met een SSH (Secure Shell)-server door middel van de SFTP (SSH File Transfer Protocol)- of SCP (Secure Copy Protocol)-services, hoofdzakelijk met UNIX-machines. Het is ook mogelijk om verbinding te maken met een FTP (File Transfer Protocol) server.
SFTP is een standaard onderdeel van het SSH-2-pakket. SCP is een standaard onderdeel van het SSH-1-pakket. Beide protocollen kunnen op de nieuwste SSH-versie uitgevoerd worden. WinSCP ondersteunt zowel SSH-1 als SSH-2.
Voor FTP is enkel de basis van FTP ondersteund. Veiligere alternatieven FTP> over TLSSSL zijn niet ondersteund. Ook gecomprimeerde transfers (Zlib) zijn niet ondersteund.

De mogelijkheden van WinSCP

 • Meertalig waaronder ook Nederlandstalig
 • Integratie met Windows (slepen&neerzetten, URL snelkoppelingen)
 • Alle bekende bewerkingen met bestanden
 • Ondersteuning voor SFTP en SCP protocollen over >SSH-1 en SSH-2 en het oude FTP protocol
 • Batch bestand scripting en opdrachtregel interface
 • Synchronisatie van mappen op diverse semi- of volautomatische manieren.
 • Geïntegreerde tekstbewerker
 • Ondersteuning voor SSH wachtwoord, toetsenbord-interactief, publieke sleutel en Kerberos (GSS) authenticatie
 • Integrates with Pageant (PuTTY authentication agent) for full support of public key authentication with SSH
 • Windows Explorer-achtige en Norton Commander-achtige interfaces.
 • Optioneel opslaan van sessie informatie.
 • Ondersteuning voor stand-alone gebruik door middel van een configuratiebestand in plaats van registeritems, geschikt voor handelingen van verwisselbare media (optioneel).

De installatie en configuratie van WinSCP

Als je WinSCP wilt gaan gebruiken om de "standaard" gebruiker in start-stop scripts van third party pakketten die niet willen starten i.v.m. de wijzigingen in de rechten structuur van DSM 6 te veranderen moet je dus eerst de Config File Editor op je NAS geïnstalleerd moeten hebben en daarmee wat configuratie bestanden op je NAS gewijzigd moeten zijn. Daarna kun je pas met WinSCP aan de gang. Download WinSCP en installeer het programma daarna, dat zal verder voor niemand een probleem opleveren. Start vervolgens WinSCP op.

WinSCP, inloggen

We laten het hoofdvenster even buiten beschouwing, nu eerst het inlog scherm! LET OP: Gebruik hier dus een account met admin rechten!

Bestandsprotocol Selecteer hier SCP
Adres doelcomputer Het IP adres van je NAS, in ons geval dus 192.168.192.4
Poortnummer 22
Gebruikersnaam admin
Wachtwoord Het admin wachtwoord

Dan verder met de "Geavanceerd" knop.

WinSCP, geavanceerde instellingen

Op het tabblad geavanceerde instellingen gaan we direct naar het tabblad SCP en vullen achter Shell " sudo -i " in. Afsluiten met de "OK" knop.

WinSCP, sessie opslaan

Je kunt er dan voor kiezen om de inlog gegevens op te slaan zodat je ze bij een eventuele volgende keer niet opnieuw hoeft in te geven. Wij kiezen nu puur voor gemakzucht en slaan ook ons paswoord op. Het is al niet aanbevolen en al helemaal niet als meerdere personen van de pc gebruik maken.

WinSCP, startscherm

Als WinSCP dan verbinding heeft met je NAS zal het er ongeveer zo uitzien als hierboven. Het linker venster is onze eigen pc, rechts zie je de mappen structuur van je NAS. Door te dubbelklikken op een map ga je een niveau dieper.

 

Op de volgende pagina's kun je zien hoe we de start-stop scripts van NZBget, Headphones, CouchPotato en SickRage gaan aanpassen zodat deze applicaties wel kunnen starten op onze NAS met DSM 6.

 

Met opmerkingen over deze handleiding of vragen kun je in het Forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Opmerkingen (0)

Nog geen opmerkingen. Wees de eerste!

Voeg commentaar toe

* Verplichte informatie
1000
Captcha Image

Menu WinSCP


Zoeken op Snelrennen


NewsGrabber Usenet Provider