Algemene BitTorrent informatie en termen


BitTorrent is een peer-to-peernetwerk (voortaan P2P genoemd) dat gebruik maakt van een centrale locatie (de tracker) die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert. De download zelf gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment aan het up en downloaden zijn. Zo'n gecoördineerde groep wordt torrent genoemd.

Bij andere P2P netwerken heb je mensen die een bestand beschikbaar maken (seeders) en mensen die het downloaden (leechers). BitTorrent doet het anders, het laat verschillende leechers contact met elkaar maken. Leecher 1 geeft stukken bestand aan leecher 2 die 1 al gedownload heeft, leecher 2 deelt met andere weer wat hij al gedownload heeft.
Je helpt elkaar dus om dat bestand binnen te krijgen en dus kan je op deze manier hoge download snelheden halen. In theorie zou de snelheid kunnen oplopen tot de som van de uploadsnelheid van alle seeders. In de praktijk zal het echter een stuk lager liggen. Als je begint met downloaden ga je meteen de stukjes bestand die je al binnen hebt weer naar anderen uploaden. Zie de schets hieronder.

voorbeeld schema bittorrent principe Doordat er hoge snelheden behaalt kunnen worden is BitTorrent uitermate geschikt voor het verspreiden van grote bestanden of een verzameling van bestanden en dan vooral die waar ik korte tijd veel vraag naar is. Een vervelende bijkomstigheid kan zijn dat als alle seeders stoppen met seeden de torrent uitsterft. Als je dan net op 95% van het bestand zit is dat best lullig. Bij veel torrent sites waar je je moet registreren gelden dan ook een aantal regels, 1 ervan is dat je minimaal net zoveel upload als dat je hebt gedownload (ratio) zodat iedereen de gelegenheid heeft om het bestand binnen te kunnen halen.

Om met BitTorrent te kunnen downloaden heb je een torrent bestand en een bittorrent programma (client) nodig waarmee je de torrent opent en de download start. Een torrent is een bestandje met daarin wat code wat je bittorrent programma verwijst naar de tracker die je op zijn beurt weer doorstuurt naar de seeders die het bestand delen. Het programma zorgt voor de verbinding met de tracker, deze tracker houdt bij wie het bestand al binnen heeft en wie er nog welk deel aan het downloaden is.

Voordelen BitTorrent:

  • Het is gratis.
  • Veel aanbod en torrentsites aanwezig.
  • Hoge downloadsnelheden mogelijk.
  • Geen last van spyware of reclame zoals bij de meeste P2P programma's.

Nadelen BitTorrent:

  • Zorg dat je verbindbaar bent. Als je achter een router zit moet je poorten openzetten. Meer informatie over   hoe verbindbaar te worden en het openzetten van poorten bij verschillende routers vind je bij de Simple Port forwarding handleiding.
  • Soms een bestand niet compleet kunnen krijgen omdat er geen seeders meer zijn.
  • Bij torrent sites waar je je moet registreren minimaal 1:1 delen. Nadeel of gewoon fatsoenlijk?
  • Het belangrijkste nadeel is dat je in Nederland geen auteurrechtelijk beschermd materiaal mag uploaden.

Dit is in het kort even wat informatie over het BitTorrent gebeuren. We kunnen er natuurlijk pagina's over volschrijven maar het gaat je waarschijnlijk alleen om het feit hoe je het kunt gebruiken. Dan heb je alleen nog een Bittorrent (programma) cliënt nodig. Ook daar zijn er een heleboel van maar op dit moment hebben wij handleidingen voor:

Vuze BitComet qbittorrent Tribler Uttorent
Azureus Vuze BitComet QbitTorrent Tribler Utorrent

Met vragen en opmerkingen kun je altijd in ons forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
Type qaz achterstevoren

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.