Bestand type's

Wat kom je zoal tegen tijdens het downloaden?


rarAls je gaat downloaden uit de nieuwsgroepen of met Bittorrent zul je uiteindelijk al je downloads als archief bestand binnen krijgen. Het hangt van het programma af wat je gebruikt om te downloaden of je deze bestanden zelf moet uitpakken of dat het programma dat voor je doet. Meestal is er een info (.nfo) bestand bijgevoegd waarin staat hoe en met welk programma je het gedownloade bestand het best kunt branden, mounten of openen. Lees deze info altijd.

Als je niet weet hoe je .nfo bestanden kunt bekijken download je de DAMN NFO Viewer uit ons download gedeelte.

De meest gebruikte archief bestanden en met welk programma je ze kunt uitpakken zijn
Archief bestand   Reparatie bestand  
.rar Uitpakken met WinRar .par Repareren met MultiPar
.zip Uitpakken met WinRar .par2 Repareren met MultiPar
.arj Uitpakken met WinRar    
.r00 Uitpakken met WinRar    
.gzip Uitpakken met WinRar    

 

Image bestanden

image bestandMeestal, zeker in het geval van audio / video bestanden houd je na het uitpakken van de archief bestanden een zogenaamd image bestand over. Een imagebestand is feitelijk een exacte kopie van een cd of dvd weggeschreven naar een (image) bestand wat je gewoon op je harde schijf kunt opslaan. Image bestanden kun je direct branden op een cd of dvd maar je kunt ze ook mounten (laden in virtuele cd / dvd spelers)

De onderstaande image bestanden zijn de meest gebruikte.
Image bestand Branden met: Mounten met:
.bin / .ceu Alcohol120%, Imgburn, Nero Alcohol120%, Daemon tools, Virtual Clone Drive
.mdf /.mds Alcohol120%, Imgburn Alcohol120%, Daemon tools, Virtual Clone Drive
.img Alcohol120%, Imgburn, Nero Alcohol120%, Daemon tools, Virtual Clone Drive
.iso Alcohol120%, Imgburn, Nero Alcohol120%, Daemon tools, Virtual Clone Drive
.nrg Alcohol120%, Imgburn, Nero Alcohol120%, Daemon tools, Virtual Clone Drive
Video_ts Nero

 

Audio en Video formaten

formatenEn dan heb je natuurlijk ook nog te maken met de diverse soorten audio en video formaten die er zijn. We gaan ze hier niet allemaal opnoemen maar als je problemen hebt bij het beluisteren van audio of het bekijken van video is het vrijwel zeker een codec probleem. Deze kleine onderdelen blijken van essentieel belang te zijn om multimediabestanden goed te kunnen uitvoeren.

De oplossing is om het K-Lite Codec Pack, een compleet pakket van encoders en decoders te installeren. Je kunt de laatste versie van de Basic, Standard of de Full uitvoering van het K-Lite Codec Pack downloaden uit het forum

Naast geluid en video moet er vaak meer informatie bij de film opgeslagen worden. Denk aan ondertiteling, menu informatie, etc. Deze informatie wordt niet in een codec opgeslagen, maar in een container. Een container kun je zien als een map met daarin de codecs en wat aanvullende informatie. Een container geeft het afspeelapparaat extra informatie die nodig is om een film naar jouw wens afgespeeld te krijgen, denk aan ondertiteling, menu-opties en metadata.

Simpel gezegd bevat een dvd dus vaak een VOB (Video Object) container met daarin een MPEG-2 video-codec en een AC3, DTS, PCM of MP2 audiocodec. Nu je een klein beetje berijpt hoe het allemaal in elkaar zit moet je ook realiseren dat er een wildgroei aan allerlei formaten, zowel codes en containers gemaakt zijn waardoor het er niet overzichtelijker door wordt. Een overzicht met containers met daarbij vaak gebruikte video- en audiocodecs vind je in onderstaande tabel.

Overzicht containers met veel gebruikte videocodecs en audiocodecs
Container Naam Video codec Audio codec Toepassing
3GP / 3GP2 3rd gen. mobile H.263, MPEG-4, H.264 AMR-NB/WB GSM's en Internet
AVI Audio Video Interleave MPEG-4, DV, MJPEG, Indeo, Cinepak MP3, MP2, PCM, AC3 Software, DV, MPEG en MOV
ASF Advanced Streaming /systems Format Windows Media Video, VC-1, MS MPEG4 v3 Windows Media Audio Internet
DIVX DivX Media Format DivX MP3, AC3, PCM Media players
DV Digital Video DV PCM Media players
DVR-MS Microsoft Digital Video Recording MPEG-2 MP2, AC3 Windows Media Center
EVO Enhanced VOB H.264, VC-1, MPEG-2 (E)AC3, DTS(HD),PCM PowerDVD
FLV Flashvideo H.263, VP6, H.264 MP3, AAC, ADPCM Internet, video is mp4 format
M2TS / MTS MPEG-2 Transport Stream H.264, VC-1, MPEG-2 (E)AC3, DTS(HD),PCM PowerDVD ULTRA
MKV Matroska H.264, MPEG-4 MP3, AC3 Media players
MP4 MPEG-4 H.264, MPEG-4 AAC Media players, internet
MPG MPEG Program Stream MPEG-1, MPEG-2 MP2 Media players, internet
MOV Quicktime Movie H.264, MPEG-4, MPEG-1, MJPEG, Sorenson video MP3, AC3, PCM Quicktime player
OGM Ogg Media Ogg Theora, Xvid Ogg Vorbis, MP3, AC3 Media players
PS MEG-2 Program Stream MPEG-2 MP2, AC3, DTS, PCM  
RM Real Media Real Video Real Audio, AAC Realplayer
TS / TP / TRP / PVR /VDR MPEG-2 Transport Stream MPEG-2, H.264 MP2, AC3 Media players
VOB Video Object MPEG-2 AC3, DTS, PCM, MP2 Media players
WMV Windows Media Video Windows MediaVideo, VC-1 Windows Media Audio Computer en Internet

 

Video kwaliteit

kwaliteitLet voor je gaat downloaden op een aantal zaken en dan gaat het voornamelijk om de kwaliteit van de films en het bestandformaat. Het bespaart je later een grote teleurstelling als blijkt dat het beeld niet om aan te gluren is terwijl jij dacht dat je een super kwaliteit DVD aan het downloaden was.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de meest voorkomende video kwaliteiten die je tegen komt op het internet.

Video kwaliteiten
Cam - (Cam) Dit is een opname van een bioscoop film met behulp van een camcorder in, over het algemeen zijn dit films van een slechte beeld kwaliteit en een zeer slechte geluidskwaliteit. 
Telesync - (TS) Een met de telesync techniek opgenomen film waarbij beeld en geluid apart opgenomen worden. Hiermee probeert men het omgevingsgeluid te verminderen en zo levert het films op met een betere geluidskwaliteit.
Telecine - (TC) Telecine is een proces voor het omzetten van fotografische filmbeelden naar digitale media. Simpel gezegd, van filmspoel naar dvd. Het beeld en geluidskwaliteit zijn zeer redelijk
Screener - (SRC) Een screener is een preview van een film, goede kwaliteit maar soms met zwart wit beelden tussen door of scrollende teksten om aan te geven dat het geen legale kopie is. Zeer goede beeld en geluidskwaliteit
DVD rip Een DVD rip is zoals het woord al zegt een rip van de originele (retail) DVD, meestal worden extra's (bonusmateriaal, overbodige ondertitels e.d) weggelaten om ruimte te besparen. Een DVD rip is meestal van erg goede kwaliteit.
X264 X264 wordt veel gebruikt om hooggecomprimeerde videobestanden met HD-achtige kwaliteit te maken. Een X264-bestand is een digitaal videobestand dat een H.264/MPEG-4 AVC-videostream bevat die is gecodeerd met de X264-encoder.
HD High-definition video (afgekort hd-video of HDV) is een videonorm voor beeld met een hoge resolutie. Dit videoformaat is het meest gebruikt in semiprofessionele en consumenten videocamera's.
Blu-ray Blu-ray is met name bedoeld als digitaal opslagmedium voor games en speelfilms in HD (1280x720p/1920x1080p (Blu-ray) of 2160p (Ultra HD Blu-ray 4K) in resolutie)
WMV-HD Windows Media High Definition Video (WMV HD) is de marketingnaam voor high-definition video's die zijn gecodeerd met Microsoft Windows Media Video 9- codecs. Deze codecs met lage complexiteit maken het mogelijk om high-definition films te bekijken in een resolutie van 1280 × 720 ( 720p ) of 1920 × 1080 ( 1080p ) op veel moderne pc's met Microsoft Windows XP of Windows Vista

Mocht je nog vragen, problemen of aanvullingen hebben bepaalde bovengenoemde zaken kun je daar natuurlijk altijd in ons forum of in het onderstaand formulier mee terecht.

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
Wat is de kleur van gras?

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.