Er zijn 12 bezoekers online

WinRar Handleiding

Algemene informatie en het installeren van WinRAR

winrarHet gebeurt wel eens dat je een aantal (vakantie) foto's of andere bestanden wilt versturen via de mail. Maar elke foto apart selecteren en uploaden kost wel heel veel tijd. Om je het leven wat eenvoudiger te maken is er WinRAR.

WinRAR is een programma waarmee je grote bestanden simpel kunt verkleinen oftewel comprimeren of meerdere bestanden kunt samenvoegen tot 1 groot bestand. WinRAR kan ook een (te) groot bestand weer verdelen over meerdere kleinere RAR bestanden.
Er zijn WinRAR versies voor Windows, Linux en MAC OS X.
Met WinRAR kun je ook Rar, Iso en Zip bestanden uit pakken. Je kan een WinRAR bestand ook met een wachtwoord beveiligen als je dat zou willen.

Waarom WinRAR en voor welke bestanden heb je WinRAR nodig?

Als je zoals hierboven al beschreven via mail een aantal bestanden wilt versturen is dat het eenvoudigst om deze met WinRAR in te pakken. Ook als je download via bittorrent of uit de nieuwsgroepen zullen de meeste bestanden die je binnenkrijgt .rar bestanden zijn. Deze dien je dus eerst uit te pakken met WinRAR tenzij je bijvoorbeeld een nieuwsreader hebt die alles automatisch voor je doet.
Wil je zelf eens iets uploaden of posten zul je het bestand wat je wilt gaan delen ook eerst in moeten pakken met WinRAR en eventueel, in het geval van een film bijvoorbeeld eerst op moeten delen in meerdere kleine delen.

Tijdens het inpakken van bestanden comprimeert WinRAR de bestanden, zo krijg je uiteindelijk een kleiner (rar) bestand dan het origineel. Voordeel daarvan is dat het up en downloaden van dit soort bestanden ook sneller gaat. Bij het uitpakken van het gedecomprimeerde (rar) bestand zet WinRAR het weer in de originele staat (het originele bestand) terug.

Met WinRAR kun je volgende bestandtypes in- of uitpakken:
Rar, Zip, 7z, Tar, Jar, Iso, Cab, Arj, Lzh, Ace, Gzip, Uue en Bz2.

WinRAR is in meerdere talen te downloaden waaronder natuurlijk ook de Nederlandse taal.

In deze handleiding zullen de volgende onderdelen aan bod komen:

  • Het inpakken van en eventueel opdelen van grote bestanden.
  • Het uitpakken van bestanden.
  • Een nieuw archief van een wachtwoord voorzien.

WinRAR installeren

Je kunt de laatste versie voor jouw besturing's systeem van WinRAR downloaden op onze download pagina.

Dubbelklikken op het zojuist gedownloade bestand is voldoende om de installatie van WinRAR te starten.

WinRAR installeren

Standaard wordt WinRAR in C:\Program Files geïnstalleerd. Wil jij het programma op een andere schijf of map installeren moet je dat hier opgeven.

WinRar, setup

Als je een snelkoppeling op je bureaublad wilt moet je die optie even aanvinken onder interface. Klik vervolgens eens op context menu intems.

WinRar, context menu items

Dan kan je hier aangeven welke items moeten worden weergegeven in de Windows verkenner.

WinRar, installatie gereed

En als laatste even op de "done" knop drukken om de installatie te voltooien.
Op de volgende pagina zullen we eens een aantal bestanden in pakken en gereed maken om bijvoorbeeld deze te posten in de nieuwsgroepen.

Opmerkingen (0)

Nog geen opmerkingen. Wees de eerste!

Voeg commentaar toe

* Verplichte informatie
1000
Captcha Image