Handleiding SubMagic

Ondertiteling en film synchroniseren met SubMagic


Als we SubMAgic voor de eerste keer opstarten krijgen we het onderstaande scherm te zien.

SubMagic, opstartscherm

Het eerste wat we doen is het vinkje bij show this dialog when SubMagic starts weghalen. Daarna gaan we eerst naar het tabblad options om een aantal zaken in te stellen.

SubMagic, tabblad options

In het eerste omcirkelde vak kun je de taal instellen. In het tweede vak kies je een lettertype voor de ondertitels. Waar het uiteindelijk om gaat is dat het goed en duidelijk leesbaar is. Ikzelf vindt Sans Serif een prettig leesbaar lettertype voor ondertiteling dus ik selecteer deze. Welk lettertype jij ook neemt, zorg ervoor dat de lettergrootte ergens rond de 22 tot 24 pt ligt.
In het 3 vak selecteer je een map waarin SubMagic de instellingen die je nu en eventueel later ook nog maakt opslaat. Doe je dit niet begin je elke keer dat je SubMagic gebruikt met de standaard instellingen. En bij 4 kun je opgeven met welk tabblad SubMagic moet opstarten. In ons geval het laatst gebruikte dus.

SubMagic, ondertitelbestand laden

Dan gaan we als eerste naar het tabblad bestand. Druk op de openen knop links bovenin het venster en selecteer het ondertitel bestand wat je wilt gaan bewerken. Deze wordt vervolgens geladen en dan zou je ongeveer zoiets als in bovenstaand venster te zien krijgen.

SubMagic, film geladen

Vervolgens gaan we naar het tabblad film afspelen en we laden de bij de ondertiteling horende film. Als het in 1 keer goed is speelt je film af en loopt je ondertiteling goed mee. In ons geval is de ondertiteling ongeveer 30 seconden te laat. We slepen de gele balk onder het beeld een paar keer verder om te controleren of deze fout voor de hele film geldt of alleen voor deze ondertitel. In ons geval is het dus voor de hele film dus we moeten alle ondertitels 30 seconden eerder laten weergeven.
We gaan daarvoor naar het tabblad synchroniseren.

SubMagic, ondertitels synchroniseren

Hier kunnen we aangeven we we een selectie of alle ondertitels willen aanpassen. Voor nu is het dus alle ondertitels en deze moeten 30 seconder eerder in beeld gebracht worden. Als je de veranderingen gedaan hebt druk je op de verschuiven knop en we gaan weer terug naar het tabblad film afspelen.
Als je maar enkele losse ondertitels wilt veranderen kun je dat ook doen op het tabblad bewerken. Daar kun je van elke ondertitel de starttijd en de duur dat deze weergegeven wordt veranderen of aanpassen.

subMagic, ondertieling gesynchroniseerd

En als we dan de film nogmaals afspelen zien we dat de ondertitels nu wel synchroon met het beeld en geluid lopen. Nog even op de sub opslaan knop drukken en je hebt nu ondertitels die synchroon met je film lopen.

Op de volgende pagina gaan we het ondertitel bestand analyseren en eventuele fouten herstellen. Met vragen en opmerkingen kun je altijd in ons forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
We hebben 56, 7 en 27, wat is de kleinste?

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.