Een vast (statisch) IP adres in Windows

ESimpel een dynamisch of statisch IP adres instellen


Als je jouw computer achter een router of modemrouter hebt zitten en je hebt verder niets ingesteld is de kans groot dat je een dynamisch IP adres hebt. Dat wil eigenlijk alleen maar zeggen dat als je de computer aanzet deze om een IP adres vraagt aan je (modem) router en deze verstrekt de pc automatisch een IP adres. Dit wordt DHCP genoemd ofwel Dynamic Host Configuration Protocol.
Over het algemeen zal dit prima werken, je kunt dus elke keer bij het opstarten een ander IP adres krijgen.

Als je nu een poort wilt forwarden (openzetten) omdat je bijvoorbeeld met een bittorent programma wilt gaan downloaden heb je een statisch IP adres nodig. Je koppelt die poort dan als het ware aan een programma en aan een IP adres. Zou je bij het opstarten elke keer een ander IP adres krijgen van je router gaat dat natuurlijk nooit werken.

Handmatig een statisch IP adres instellen in Windows 7

Start - uitvoeren

Druk op start en vervolgens op uitvoeren.

en dan op uitvoeren

Type dan cmd in en druk op de ok knop.

dos venster, cmd.exe

Dan krijg je bovenstaand dos venster te zien. Wat er achter c:\ staat kan bij een ieder verschillen maar dat maakt niet uit. Type nu ipconfig /all (let op de spatie) in dit venster en druk op de enter toets op je toetsenbord.

jouw ip configuratie wordt zichtbaar

Print dit venster even uit of schrijf de gegevens die achter IPv4-adres, Subnetmasker, Standaardgateway, DHCP-server en DNS-servers even op. Als je dat gedaan hebt kan je dit venster afsluiten door op het rode kruisje rechts bovenin te drukken.

tabbald netwerk verbindingen

Ga vervolgens via start, configuratiescherm en netwerkcentrum naar het blad met de basis netwerk gegevens en druk op Adaptorinstellingen wijzigen.

eigenschappen van verbinding

Selecteer met de muis de verbinding die gebruikt word, klik met de rechtermuisknop en selecteer eigenschappen. Als je meerdere verbindingen hebt die ook nog eens alle zijn aangesloten en je weet niet precies welke verbinding je moet hebben kies je even voor uitschakelen. Probeer dan of je nog verbinding kan krijgen met het internet. Zo niet, heb je de goede te pakken en schakel je de verbinding op dezelfde manier weer in.

eigenschappen van lan verbinding

Vervolgens selecteer je internet-protocol versie 4 (TCP/IPv4) en druk op de eigenschappen knop.

eigenschappen van internet protocol

Als automatisch een IP adres laten toewijzen is aangevinkt is er verder niets ingevuld. Vink dan het volgende IP adres gebruiken aan en vul de gegevens in de je eerder hebt opgeschreven.

Hier even opletten!

router ip bereikWat je wel in de gaten moet houden is of het nieuwe statische IP adres wat je nu gaat maken in het IP bereik van je router ligt. Als je dat niet weet kun je dat misschien in de manual van je router terug vinden of je kijkt in het router menu. Als we in het router menu kijken naar het bereik van onze router zien we dat het IP bereik ligt tussen 192.168.1.100 en 192.168.1.149. We moeten zorgen dat het nieuwe statische IP adres wat wij nu gaan maken binnen dit bereik valt anders gaat het natuurlijk niet werken.

Als alles in ingevuld en je hebt een vinkje staan bij instellingen tijdens het afsluiten valideren druk je op de ok knop en sluit alle vensters.
Start je internet browser weer op en kijk of je verbinding kunt maken met het internet, als dat lukt heb je nu een statisch ip adres.

Je zou nu zonder probleem handmatig een statisch IP adres moeten kunnen maken in Windows 7. Heb je er op de een of andere manier toch problemen mee kun je altijd het gratis Simple Static IP programma gebruiken. Met vragen en opmerkingen kun je altijd in ons forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
Hoeveel is 1 + 2 + 3?

Reacties

Nog geen reacties. Wees de eerste!


© 2007 - 2024 Snelrennen.nl. All rights reserved.