HOME FORUM DOWNLOADS ARCHIEF LINKS CONTACT

qBittorrent handleiding

qBittorrent configureren

Als qBittorrent daarna voor de eerste keer is opstart krijg je onderstaand scherm te zien.

qBittorrent configureren

Dan gaan we als eerste qBittorrent configureren. Nu even wat tijd aan besteden en daarna loopt het programma zonder omkijken. We gaan eerst via het menu bovenin het venster via "Extra" en vervolgens "Opties" of druk gelijktijdig op de "Alt en O" toets om naar het configuratie menu te gaan.

qBittorrent instellingen, tabblad gedrag

Het tabblad gedrag. Als je de taal waarin je qBittorrent gebruikt wilt wijzigen kun je dat hier doen. Na de wijziging moet je qBittorrent wel even opnieuw opstarten om deze wijzigingen door te voeren. De opties die je kunt aan of uit vinken onder bureaublad zijn instellingen voor je persoonlijke voorkeur en spreken allemaal wel voor zich.

Actie bij dubbelklikken
Download torrents Kies uit start / stop download, open doel map of geen actie
Voltooide torrents Kies uit start / stop download, open doel map of geen actie
Bestandskoppeling
Gebruik qBittorrent voor torrent bestanden Dit zorgt ervoor dat qBittorrent geassocieerd word aan torrent bestanden, dus dat qBittorrent automatisch start als je een torrent bestand opent.
Gebruik qBittorrent voor magnet links Dit zorgt ervoor dat qBittorrent geassocieerd word aan magnet links, dus dat qBittorrent automatisch start als je een magnet link opent.
Energiebeheer
Slaapstand voorkomen wanneer torrents actief zijn Dit is een persoonlijk instelling. Als je de PC gewoon aan kunt laten staan en het verstoort je nachtrust niet zou ik deze optie gewoon aanvinken. Je kunt hem alsnog in slaapstand laten gaan als de torrents afgerond zijn!
Logbestand Als je de mogelijkheid hebt om een logbestand te maken moet je dat doen. Je kunt er zoveel informatie uithalen mocht er ergens wat fout gaan met het programma. Wij hebben de map "Log" gemaakt in de installatie map!

Dan even op de "Apply" knop drukken.

qBittorrent configureren, tabblad downloads

Op het tabblad downloads moet je onder "Opslagbeheer" als eerste even de torrent-beheermodus op "Automatisch" zetten, dan even een map opgeven / bestaande map wijzigen waar jij je downloads opgeslagen wilt hebben. Als jij je torrent bestanden niet direct opent in qBittorrent maar opslaat in een aparte map kun je onder "Voeg automatisch torrents toe van:" de map toevoegen waarin jij ze opslaat. qBittorrent houd deze map dan in de gaten en zal automatisch torrents die daar in staan openen en dus beginnen met downloaden. Als je omlaag scrolt op dit tabblad kun je jezelf ook nog een email laten sturen als de download compleet is. Ook nu weer even op de "Apply" knop drukken.

qBittorrent configureren, tabblad verbinding

Op het tabblad verbinding moeten we een poort voor de binnenkomende verbinding opgeven. De veiligste keuze is een poort tussen de 49160 en 65534. De kans dat deze door je ISP geblokkeerd wordt of dat deze een en mogelijk conflict met een andere toepassingen veroorzaakt wordt hiermee voorkomen.

Luisterpoort
Gebruik UPnp / NAT-PMP port forwarding van mijn router Als je router gebruik UPnp / NAT-PMP mapping ondersteunt en dat doen de meeste tegenwoordig wel zorgt een vinkje hier dat deze poort geopend wordt op het moment dat qBittorrent erom vraagt
Bij elke opstart een andere poort gebruiken Dit zorgt ervoor dat bij elke start van qBittorrent er en andere poort gekozen word en dat willen we nu juist net niet. Haal dit vinkje weg.
Begrenzing verbindingen
Algemeen aantal verbindingen Bepaalt het maximum aantal verbindingen dat qBittorrent kan maken op elk moment met alle actieve torrents
Verbindingslimiet per torrent Bepaalt het maximale aantal peers dat met qBittorrent verbinding kan maken op elk moment per torrent
Global maximum number of upload slots Bepaalt het maximum aantal peers waarnaar qBittorrent zal uploaden naar op elk moment voor alle actieve torrents
Maximum aantal uploads per torrent Bepaalt het maximum aantal peers waarnaar qBittorrent zal uploaden naar op elk moment per actieve torrents

Als je router UPnp / NAT-PMP mapping niet ondersteunt of in een netwerk met meerdere computers heb je een statisch IP adres nodig. Ook moet je dan de poort die je hier opgeeft forwarden (openzetten)in je router. Niet vergeten weer op de "Apply" knop te drukken.

qBittorrent configureren, tabblad snelheid

Dan het tabblad snelheid. Door de upload snelheid aan te vinken kunnen we een maximale upload snelheid opgeven. Dit is vooral handig als je op een private tracker zit waar je ratio belangrijk en overseeden niet wenselijk is.
En als je naast het downloaden nog een beetje fatsoenlijk wilt internetten geef je hier maximaal 70% van je maximale upload snelheid aan. Deze snelheden zijn later tijdens het up/downloaden ook snel te wijzigen!

Instellingen
Snelheidsbegrenzing toepassen op (uTP) protocol Dit zorgt ervoor dat qBittorrent uTP gebruikt om het bandbreedte gebruik te verdelen tussen het downloaden en de overige programma's die dit gebruiken
Snelheidsbegrenzing toepassen op transport overhead Indien aangevinkt zorgt dit ervoor dat de snelheidslimiet van toepassing is transport overhead
Snelheidsbegrenzing toepassen op peers op LAN Indien aangevinkt zorgt dit ervoor dat de snelheidslimiet van toepassing is alle peers op de LAN

Dan kun je eventueel onder alternatieve snelheidsbegrenzingen deze nog instellen voor op bepaalde tijden / dagen.

qBittorrent configureren, tabblad bittorrent

Dan het tabblad bittorrent. Omdat sommige ISP's de bandbreedte verminderen bij P2P activiteiten zetten we de optie achter encryptiemodus op verkies encryptie. En onder deel ratio limietering geef je 1,1 op en kies voor pauzeer als deze ratio bereikt is. Zo kun je nooit overseeden, je eigen ratio is goed en je kunt het uploaden zo weer hervatten mocht dat noodzakelijk zijn. Druk nogmaals op de "Apply" knop en vervolgens op de "OK" knop!.

Het tabblad web ui heb je alleen maar nodig als je qBittorrent op afstand (via internet) wil bedienen en het tabblad geavanceerd is voor de gevorderde gebruiker en valt buiten deze handleiding.

Op de volgende pagina gaan we de ingebouwde torrent zoekmachine van qBittorrent configureren.

Voeg reactie toe

* Benodigde informatie
1000
Type het getal vierentwintig

Reacties (1)

Gravatar
Nieuw
Sofia Coppolazegt...

Bedankt voor de duidelijke uitleg.

Ik heb een vraag; "BitTorrent" Waarom wordt vakje voor "Trage torrents niet meerekenen bij deze begrenzingen" niet aangevinkt?

Groetjes Sofia.

Menu qBittorrent

 

Er zijn 33 bezoekers online